Docent

Mijn naam is Birgit Paijmans.

Ik ben getrouwd en moeder van een zoon en drie dochters.

Tijdens mijn studie kwam yoga voor het eerst op mijn levenspad. Regelmatig had ik last van hyperventilatie en dus zocht ik naar een oplossing voor dit probleem. Door het beoefenen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen kwam mijn adem weer tot rust.

Tijdens mijn eerste zwangerschap in 1997 ben ik begonnen met Integrale Yoga en sindsdien is het een belangrijk onderdeel van mijn leven. Yoga biedt mij een moment van rust, even tijd  om in contact te komen met mijn ware Zelf.

Yoga is niet iets wat je een uurtje per dag of per week beoefent, maar een levensstijl.

Mijn yoga-docente was Shanti van Wijk (Divine Live Society te Aalst, België). Zij heeft me veel geleerd over de Integrale Yoga.

In september 2014 heb ik haar lessen overgenomen.

Tegelijkertijd ben ik een yoga docenten opleiding gaan volgen bij Integrale Yoga Nederland te Rotterdam, www.integraleyoganederland.nl.

In juni 2015 heb ik het diploma ‘Docent integrale yoga, beginners’ behaald en in juni 2016 het diploma ‘Docent integrale yoga, gevorderden’.

In 2017 heb ik de specialisatie ‘Yogadocent voor senioren’ (Integrale Yoga Nederland) gevolgd en afgerond. In mijn lessen merkte ik dat mensen soms moeite hebben met een bepaalde houding. In deze specialisatie heb ik geleerd hoe ik de houding aan kan passen of welke alternatieve houding ik kan aanbieden, zodat iedereen toch het effect van de houding kan ervaren.

Afgelopen jaar ben ik me meer gaan verdiepen in Ayurveda, de traditionele levens- en geneeswijze van India. Naast yoga is massage één van de belangrijke onderdelen van Ayurveda. Bij Saswitha Opleidingen in Bilthoven heb ik de cursus ‘Ayurvedische massage’ gevolgd. Ik heb hier niet alleen de massagetechnieken geleerd, maar ook veel gehoord over de ayurvedische levensstijl. Het is me nu nog duidelijker geworden: Ayurveda ( o.a. yoga en massage) biedt je de mogelijkheid de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Door de beoefening van yoga ben ik me steeds bewuster geworden van het belang van de adem. De adem is onze bron van vitaliteit en ontspanning, de essentie van ons bestaan. De komende maanden ga ik de specialisatie ‘Ademhalingsdeskundige’ (Integrale Yoga Nederland) volgen, zodat ik meer inzicht krijg in deze bijzondere lichaamsfunctie.

 

-Yoga zal je voorstellen aan iemand die je misschien nog niet kent: Jezelf-